Draag zorg voor je oogleden!

blepharitis-swab
Blepharitis is een chronische ontsteking van de oogleden en/of de vrije ooglidranden. Bij 2 op de 3 patiënten in een routine consultatie wordt blepharitis vastgesteld. Het komt voor op alle leeftijden, bij zowel mannen als vrouwen.
Blepharitis kan leiden tot ernstige problemen zoals verminderd zicht, vreemde wimpergroei of uitvallen van de wimpers.

Blepharitis wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriële infecties of huidaandoeningen, zoals acne rosacea.

Bij de meeste patiënten blijven de klachten beperkt tot lichte irritatie en jeuk. Toch kan blepharitis ook leiden tot ernstige problemen zoals verminderd zicht, vreemde wimpergroei of uitvallen van de wimpers. Wanneer de Meiboomkliertjes niet goed werken of verstopt raken, wordt ook de traanfilm aangetast en ontstaan droge ogen. Soms kan dit ook leiden tot een hard knobbeltje ook wel chalazion genoemd.

De basisbehandeling voor alle vormen van blepharitis is een dagelijkse maar vooral goed uitgevoerde ooglidhygiëne. Deze bestaat uit het verwijderen van de schilfertjes en korstjes, warmtebehandeling, ooglidmassage en reiniging. Indien de blepharitis gepaard gaat met droge ogen kunnen ook kunsttranen gebruikt worden.

Verder zijn soms bijkomende behandelingen nodig, afhankelijk van het type blepharitis: vermijden make-up op de vrije ooglidranden, stoppen met het dragen van contactlenzen, antibiotica- of cortisonetherapie en bij seborreïsche klachten (overmatige talgafscheiding door de talgklieren) kan een anti-roos shampoo op de hoofdhuid ook helpen. Bij demodex-blepharitis, waarbij cilindervormige huidschilfers aan de basis van wimpers kleven, is een specifieke behandeling van de demodex-infestatie noodzakelijk.

De meest typische tekenen en symptomen van blepharitis zijn:

  • Gezwollen, jeukende of rode oogleden
  • Samenklevende oogleden
  • Schilfertjes en korstjes op de oogleden en op de wimpers

Meer weten over blepharitis?

Neem contact op met Apotheek Soete!