Weg met luizen!

Luizen komen al eeuwen voor bij mensen over de hele wereld. Een besmetting treft vooral kinderen tussen drie en twaalf jaar, maar ook jongeren en volwassenen kunnen luizen hebben.
Wist je dat luizen niet verdwijnen door olie, azijn of mayonaise op het haar aan te brengen?

Luizen worden voornamelijk overgedragen door direct contact. Ze kruipen, maar springen niet. Kinderen zijn heel gevoelig aan een besmetting. Tijdens het spelen komen hun hoofden vaak tegen elkaar, waardoor luizen gemakkelijk kunnen verhuizen. Soms wordt de besmetting ook via beddengoed, mutsen of kammen doorgegeven.

Iedereen die luizen heeft, moet tegelijkertijd behandeld worden. Je kan de luizen uit het haar kammen tot er geen meer overblijven of je kan producten gebruiken die luizen doden.

Nat-kam methode

 1. Was het haar of maak het nat.
 2. Laat het kind vanaf nu voorover buigen en breng een grote hoeveelheid conditioner aan. Zorg ervoor dat het overal goed ingewreven is. Kam het haar met een gewone kam van het nek naar het voorhoofd toe.
 3. Kam met een luizenkam strook per strook het haar van achter naar voor. Luizen zitten dicht bij de hoofdhuid. Zorg er dus voor dat de luizenkam steeds in contact blijft met de hoofdhuid. Veeg na elke kambeweging de kam af met een stuk wit papier en controleer of er luizen op het papier of op de kam achterblijven.
 4. Spoel de conditioner uit en kam nu met de luizenkam het haar van voor naar achter, volg hierbij dezelfde stappen als daarnet.
 5. Herhaal dit om de 3 à 4 dagen.

Topische behandeling

Verschillende producten kunnen in het haar aangebracht worden waarbij de luizen direct gedood worden. Gezien het uitgebreide aanbod vraag je hiervoor beter raad aan je apotheker.

Bij ieder product zit namelijk een verschillende handleiding, waardoor professioneel advies heel belangrijk is. Herhaal deze behandeling altijd na één week.

Wist je dat...

 • luizen niet verdwijnen door olie, azijn of mayonaise op het haar aan te brengen?
 • luizen overgedragen kunnen worden via mutsen, sjaals, kammen…? Dit kan eenvoudig voorkomen worden:
  • Alles wat kan gewassen worden:
   • Wassen op minstens 60° C.
   • Of 15 minuten op een warm programma (70° C) in de droogkast.
  • Voorwerpen die niet in de wasmachine kunnen:
   • Ofwel twee dagen in de diepvries stoppen.
   • Ofwel 30 seconden in water van meer dan 60° C leggen.
   • Ofwel gedurende 14 dagen in een goed afgesloten plastic zak steken.

Meer weten over hoe luizen te bestrijden?

Neem contact op met Apotheek Soete!